2012 = Auora borealis-jaar!

Het is een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen ter wereld: de aurora borealis, ofwel het Noorderlicht. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is 2012 een heel goed jaar om rond de poolcirkels het bijzondere lichtspel te zien.

Dit komt omdat het poollicht samenhangt met uitbarstingen op de zon. Eens in de elf jaar is de zon extra actief en zijn er veel zogenaamde zonnestormen. In 2012 is de zon weer zo actief, wat betekent dat het poollicht nu vaker dan gemiddeld kan worden waargenomen.

Geladen deeltjes

Bij zonnestormen worden grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op tachtig tot duizend kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht.

Teken van onheil

Tegenwoordig kennen we de wetenschappelijke verklaring voor het poollicht en kunnen we vooral genieten van de indrukwekkende schoonheid ervan. Voor de voorouders van de inwoners van Noord-Scandinavië was het oplichten van de hemel een teken van de goden. Het was voor hen zeer angstaanjagend, want ze zagen in het Noorderlicht een strijd tussen bovennatuurlijke krachten in de hemel. In de middeleeuwen werden de roodgloeiende aurora zelfs gezien als een voorteken van onheil, oorlog en bloedvergieten. Er zijn ook positievere interpretaties. Zo was er een Noor die al in het jaar 1250 dacht dat het ijs op Groenland zo veel kracht genereerde dat het licht van de aurora ermee ontstoken kon worden. Andere Scandinaviërs vroegen zich af of het een weerspiegeling van de zee of zelfs van een school haringen was.

Onderstaand filmpje van het Noorderlicht is gemaakt in Fins Lapland.

Sta zelf oog in oog met het Noorderlicht tijdens een wintersportvakantie in Fins Lapland!

Overnachten in een Best Western hotel in Finland? Hier vind je een overzicht van de Finse Best Western hotels.

Wanneer is het Noorderlicht precies te zien? Download de iPhone app en het valt niet te missen!