27 oktober: Achtste Nacht van de Nacht

In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober wordt de klok weer een uur teruggezet. Het begin van het donkere seizoen. Alhoewel, donker? In Nederland is echter duisternis vaak ver te zoeken.

Door glastuinbouw, verlichting op wegen, sportvelden en bedrijfsterreinen, skybeamers en reclameverlichting is het in Nederland ook ’s nachts steeds lichter. Een slechte zaak, vindt het Platform Lichthinder.  Het zet zich in voor het behoud van duisternis als oerkwaliteit van onze leefomgeving.

Foto: Sotto le Stelle

Gewoon lelijk

‘Al dat licht ’s nachts is ten eerste gewoon lelijk’, vind Wim Schmidt, voorzitter van het Platform Lichthinder.  ‘Je ziet de sterren niet meer, bent verblind door de overkill aan licht. Dieren hebben er echt last van. Veel dieren leven ’s nachts en hebben de duisternis nodig om te broeden of te jagen. Als hun prooi hen eerder ziet dan andersom, hebben ze een probleem. Trekvogels oriënteren zich op het licht van een boortoren. Dat gaat mis. Maar ook mensen hebben last van te veel licht. Te weinig licht is schadelijk voor de gezondheid, maar te veel licht ook. Zo is onderzocht dat blauw licht de hormoonprocessen in het lichaam verstoort.’

Meeste lichtvervuiling in Nederland

Op bovenstaande kaart is duidelijk te zien dat Nederland één van de meest lichtvervuilde gebieden ter wereld is. En die lichtvervuiling neemt alleen maar toe. Het Platform Lichthinder vraagt daar aandacht voor. Ze werken daarom al jaren mee aan de Nacht van de Nacht, die elk jaar plaatsvindt wanneer de wintertijd ingaat, dit jaar is dat in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober. Die nacht wordt, met allerlei ‘duistere’ activiteiten, de schoonheid van het donker benadrukt. Door nachtelijke wandeltochten door natuurgebieden, sprookjes bij kaarslicht en sterren kijken tussen de wolken door. Vorig jaar genoten 25.000 mensen op deze manier van de duisternis. De volgende Nacht van de Nacht is op 27 oktober 2012: de achtste editie alweer!

Op de website www.laathetdonkerdonker.nl vind je informatie over de verschillende activiteiten die door heel Nederland tijdens de Nacht van de Nacht worden georganiseerd.

Donkerste plekjes van Nederland

In de eerste editie van #Best_Mag zette de redactie de drie donkerste plekken van Nederland op een rij. Hier kan je bij helder weer ’s nachts nog echt genieten van een heldere sterrenhemel!