Ex-eilanden

Nederlanders veroverden bijna een derde van de oppervlakte van hun land op de zee. Tientallen voormalig eilanden en eilandjes werden door inpoldering onderdeel van het vasteland. De bewoners van deze eilanden waren niet altijd blij met deze annexatie. Op hun ex-eilanden houden ze de eilandtradities daarom levend. #Best_Mag zette de bijzonderste een rij.

Wieringen: het Geheime Waddeneiland

Wieringen_1909_300dpi

Historische kaart van toen Wieringen nog een echt eiland was.

Wieringen

Luchtfoto van het huidige Wieringen

Dit voormalige eiland ligt in de kop van Noord-Holland en noemt zichzelf ook wel ‘Het Geheime Waddeneiland’. In 1924 kwam aan het eilandbestaan een einde, maar nog altijd zijn er typisch Wieringse gebruiken. Zo is er de traditie van de Wieringer kermis in ‘Hiepo’ (Hippolytushoef). Bijzonder op deze kermis zijn ‘tulen’: witte broodjes gevuld met worst. Befaamd zijn ook de Wieringer jodenkoeken, een soort ronde speculaasplakken: scherp, zoet en voedzaam. Een enkele jodenkoek volstaat als maaltijd, zo goed vullen ze. Vanouds bestaat op het eiland concurrentie tussen west en oost, in het bijzonder tussen ‘Hiepo’ en ‘Noever’ (Den Oever). Waar west met de kermis een zeker monopolie heeft, heeft oost dat met de Flora in Den Oever. De visafslag in het dorp opent dan haar deuren voor het publiek en verschillende schuiten nemen belangstellenden mee het wad op. Het feest duurt vijf dagen en is een soort kermis, waarbij de drank rijkelijk vloeit.

Wieringen2

Het dorp Oosterland op Wieringen

Meer weten over het voormalig eiland Wieringen? Ga naar www.wonderlijkwieringen.nl

Wilt u wonderlijk Wieringen ontdekken? BEST WESTERN Slothotel Igesz in Schagen ligt op nog geen twintig kilometer van dit voormalige eiland.

Zuiderzee-eilanden Urk

eiland urk

Historische luchtfoto van toen Urk nog een echt eiland was.

Luchtfoto Urk

Luchtfoto van het huidige Urk

Met de komst van de afsluitdijk in 1932 lagen de eilanden Urk en Schokland niet langer in de Zuiderzee, maar in het IJsselmeer. Tien jaar later zorgde inpoldering van de Noordoostpolder ervoor dat de twee plaatsen ook niet langer eilanden waren.

DSC_0243

Urkse vrouw in klederdracht hangt de was op

De geografisch grootse ingrepen hebben het eilandgevoel van de Urkers niet of nauwelijks aangetast. Pas op dat je je niet verspreekt tegen een van de 19.000 inwoners: zij wonen niet in Urk, maar op Urk. Het is een de meest kerkelijke gemeenten van Nederland met een zeer hechte gemeenschap, waar je als buitenstaander vrijwel niet tussen komt. De gemeente heeft bovendien het hoogste vruchtbaarheidscijfer van Nederland: ongeveer 21,8 kinderen per duizend inwoners (landelijk is dat 11,4 kinderen). Veel inwoners spreken nog Urkers, het plaatselijke dialect, en kennen het eigen volkslied. Tot op heden heeft Urk verreweg de grootste vissersvloot en visverwerkende industrie van Nederland. Eeuwenlang isolement laat zo zijn sporen na, ook in de genen. Doordat de Urkers vrijwel alleen onderling trouwden, hebben ze veel erfelijke eigenschappen met elkaar gemeen.

Urkerdag supriseparty juni 2011 015

Jongetje in Urker klederdracht

Meer weten over het voormalige eiland Urk? Ga naar www.touristinfourk.nl

Bezoek brengen aan Urk? Vanuit  BEST WESTERN Hotel ’t Voorhuys in Emmeloord of  BEST WESTERN Hotel Baars in Harderwijk ben je er zo!

Werelderfgoed Schokland

kaartje Schokland 1773 J C Sepp

Kaart uit 1773 met daarop de eilanden Schokland en Urk

Luchtfoto heel Schokland

Vanuit de lucht zijn de contouren van het oude eiland Schokland nog steeds zichtbaar.

lichtopstand Schokland

Oude vuurtoren op Schokland

Ook het voormalig Zuiderzee-eiland Schokland heeft een rijk verleden. Op 1 maart 1859 maakte de burgemeester bekend dat de destijds 650 bewoners het eiland binnen vier maanden moesten verlaten. Dat had te maken met de veiligheid: door zware stormen en landafslag werd het eiland steeds kleiner. Maar ook met geld: instandhouding van het eiland was duur en Schokland was de armste gemeente van Nederland. Ironisch genoeg is het eiland na dat jaar nauwelijks kleiner geworden en zelden door stormen bedreigd. Vooral armoede en inteelt zouden reden zijn geweest voor de ontruiming. Bij de aanleg van de Noordoostpolder in 1942 kwam Schokland droog te liggen en was het ‘eiland af’. De laatste jaren is veel gedaan om Schokland de sfeer van vroeger terug te geven. Bomen markeren nu de contouren van het oude eiland, de oude haven van Emmeloord is gereconstrueerd en voorzien van een vuurtoren. Het drooggevallen haventje is een markant verschijnsel in het moderne polderlandschap. Sinds 1995 is Schokland UNESCO-werelderfgoed. Jaarlijks bezoeken ongeveer 40.000 mensen het dorpje. Vooral de Schokker klederdracht is beroemd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kerkfundamenten op de zuidpunt van Schokland

Op www.schokland.nl vind je alle informatie voor een bezoek aan het UNESCO Werelderfgoed Schokland en het op het voormalige eiland gevestigde Museum Schokland.

Bezoek brengen aan Schokland? Vanuit  BEST WESTERN Hotel ’t Voorhuys in Emmeloord of  BEST WESTERN Hotel Baars in Harderwijk ben je er zo!

Walcheren: kloppend hart van Zeeland

Walcheren

Historische kaart van toen Walcheren nog een echt eiland was

De Abdijtoren van Middelburg

De Abdijtoren van Middelburg

Het voormalig eiland Walcheren zit tegenwoordig vast aan het schiereiland Zuid Beveland. Met bijna 115.000 inwoners op een oppervlakte van 216 km² is Walcheren het dichtstbevolkte gebied van de provincie Zeeland met in het midden de hoofdstad Middelburg. In 1872 werd de spoorlijn van Zuid-Beveland doorgetrokken naar Vlissingen en daarvoor werd tussen Zuid-Beveland en Walcheren de Sloedam aangelegd. Sindsdien is Walcheren een schiereiland. In de Tweede Wereldoorlog was de streek een belangrijk frontgebied. De Duitsers bouwden er ongeveer tweehonderd bunkers, waarvan er nu nog 27 over zijn. Na de landing van de geallieerden in Normandië kwam Walcheren onder water te staan om de Duitse verdediging te ontregelen. Het gebied is in verleden vaak overstroomd. Bij de watersnood van 1953 bleef Walcheren echter grotendeels gespaard. Om een dergelijke ramp in de toekomst te voorkomen, werden vanaf 1958 de Deltawerken gebouwd die bijna alle zeegaten van de Zeeuwse delta dichtten. Omdat op de dammen wegen werden aangelegd, werd Walcheren voor de rest van Nederland een stuk beter bereikbaar. En dat is goed nieuws want het eiland heeft voor toeristen veel te beiden: prachtige, schone stranden, een indrukwekkende natuur en pittoreske badplaatsen als Veere, Domburg en Vlissingen.

Veere

Veere

Meer weten over toeristisch Walcheren? Ga naar www.vvvzeeland.nl!

Naar Walcheren? Ga dan naar BEST WESTERN Amadore Hotel Arneville in Middelburg, het hart van het voormalige eiland.