Harry

Mijn eerste ontmoeting met Harry was nogal ongemakkelijk. Tijdens de rondleiding op mijn eerste werkdag werd hij geïntroduceerd als ‘de huiszwerver’. Als een stuk meubilair op de binnenplaats achter de keuken, onderuitgezakt onder een kartonnen doos, met altijd een fles rum bij de hand. ‘Goedemiddag, nieuw kamermeisje’, begroette hij me met een brede glimlach. Ik zag de lachrimpels bij zijn vriendelijke ogen.

HarryVoor mijn collega’s was het de gewoonste zaak van de wereld dat hij daar zat. Ik vond het maar raar, zo’n zwerver achter het hotel. Een beetje eng zelfs. Al snel ontdekte ik echter dat Harry geen ‘gewone’ zwerver was. Mijn beeld van een zwerver was een ongewassen, stinkende man, altijd dronken en niet te vertrouwen. Harry bleek anders.

Goed, van een drankje houdt hij wel. Maar verder is hij altijd uiterst beleefd. En de term ‘huiszwerver’ is ook heel toepasselijk, want hij mag eens per week zijn kleren wassen in de wasserette van het hotel. Ongewassen en stinkend is dus niet op hem van toepassing. Mijn baas vertelde me ooit dat ze hem vooral gedoogd omdat hij altijd een oogje in het zeil houdt. ‘Ook ’s nachts. Superhandig.’ ‘Ik zie en hoor alles’, heeft hij inderdaad wel eens gezegd.

Stiekem is het gewoon ook heel gezellig met Harry erbij. We geven hem altijd graag een kopje koffie of thee en na enkele maanden durfde ik zelfs een keer bij hem te gaan zitten om wat te kletsen. Hij vertelde dat hij ooit noodgedwongen op straat is komen te staan. Gebroken huwelijk, mislukte onderneming en hoge schulden. Inmiddels gaat het beter, maar hij wil niet meer van de straat. ‘De vrijheid die je krijgt, meiske, om te gaan en staan waar je wilt, die is onbetaalbaar.’

Ik schrok dan ook behoorlijk toen ik na drie weken vakantie weer aan het werk ging en een lege binnenplaats aantrof. De kartonnen dozen stonden er nog wel, maar zijn schamele bezittingen waren keuriger opgeruimd dan ooit. ‘Waar is Harry?’, vroeg ik geschrokken aan de keukenhulp. ‘Harry? Oh, die is al twee weken weg.’ Ik was verbijsterd. ‘Weg? Weg-weg? Komt-ie nooit meer terug?’ De kok lachte. ‘Hahaha. Joh, Harry is met vakantie. Naar een vriend in Hongarije. Hij was benieuwd naar de straten van Budapest.’

Die Harry.

NikkiMeer lezen van Kamermeisje Nikki?
Volg @HetKamermeisje op Twitter.
Of like Het Kamermeisje op Facebook.