Kom op stoom in IJsland…

Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft het uit vulkaanuitbarstingen ontstane IJsland nog altijd een vurig hart. Het lucht zich via vulkanen, geisers, warmwaterbronnen en geothermische gebieden. Badend in warmwaterbronnen, je vergapende aan watervallen en wandelend over gletsjers, ontdek je er water in al zijn vormen.

STEAMY
De lavaformaties, bubbelende modderpoelen, geisers en stomende spleten laten niets aan de verbeelding over: de hitte van de aarde komt op dit eiland overal naar buiten. De aardkorst is er flinterdun en bovendien ligt het eiland op een breuklijn van twee aardschollen, die langzaam uit elkaar gedrukt worden. Op honderden plekken zijn er daarom warmwaterbronnen te vinden, waar de IJslanders dankbaar gebruik van maken. Ze gebruiken het hete water om mee te douchen of warmen er de straten en stoepen mee op in de winter, zodat het niet glad wordt.

Ook zijn er verspreid over het eiland een flink aantal geothermische zwembaden, sundlauger, gebouwd op die warmwaterbronnen. De Blue Lagoon en de Laugar Spa in Reykjavik zijn bekend, maar zelfs de meest afgelegen dorpen hebben wel een natuurlijke jacuzzi, wat het tevens een sociale plaats maakt.

Landmanalauger zwemmen 004

Zwemmen in Landmannalaugar

Omdat IJsland behoorlijk dunbevolkt is, liggen de meeste bronnen buiten de bewoonde wereld. Zo kom je tijdens een wandeling of paardrijdtocht in Sprengisandur, een deel van het desolate IJslandse hoogland, ongetwijfeld oog in oog met Landmannalaugar, het grootste geothermische gebied van het eiland, versierd met diepblauwe meren en bergtoppen in regenboogkleuren. Die kleuren komen van het mineraalrijke lava, ryoliet, waar ze uit bestaan. Temidden van die kleuren liggen natuurlijk gevormde baden met koud en warm water.

FROZEN

Snowscooters, Tourist Office. No press, internet & advertising

Gletsjer Vatnajökull ligt hemelsbreed nog geen vijftig kilometer van Landmannalaugar, maar het verschil in landschap is er een van dag en nacht. Deze gletsjer beslaat een gebied groter dan de drie noordelijkste Nederlandse provincies en is omvangrijker dan alle ijsvelden van Europa samen. Hoewel de Vatnajökull een groot deel van het onherbergzame en permanent bevroren binnenland van IJsland bedekt, bedriegt de schijn. Onder de meeste ijstongen schuilen namelijk vulkanen die met regelmaat uitbarsten, dit arctische gebied kan dus plots tot leven komen. Dit ijsveld kun je prima met gids, een gerust hart én jeep of sneeuwscooter bedwingen.

Gletsjertongen veranderen uiteindelijk in smeltwaterrivieren, die afgekalfde ijsschotsen meebrengen op hun tocht naar zee. De doorschijnend blauwe brokken ijs drijven, voordat ze in zee terecht komen, samen met zeehonden in het meer Jökulsárlón. Vanaf de ringweg kijk je al op het meer, maar nog wonderlijker wordt het als je aan boord gaat van een boot en nóg dichterbij de oeroude stukken ijs komt.

Silfra Tour - Bjarnagja01 - Udo van Dongen

Duiken tussen de continentale platen van Europa en Noord-Amerika

De grens tussen bevroren en vloeiend water kan flinterdun zijn, zoals in Nationaal Park Thingvellir. Daar ligt een bergmeer tussen gletsjers, vulkanen en lavawoestijnen, precies op de plek waar twee aardschollen samenkomen. Een diepe scheur, gevuld met smeltwater van rond het vriespunt, kronkelt er door de aarde. Dat zie je er niet direct vanaf, tenzij je met snorkelset of duikuitrusting het water ingaat. Dan neemt de lichte stroming je mee op een reis tussen Noord-Amerika en Europa. Vanwege het extreem zuivere water is het zicht tussen de continenten tot wel honderd meter.

FLUID

StrytanHighres2

Duiken bij Strytan

Aan de noordkust, waar het water door warmwaterbronnen net iets minder koud is, ligt de duikplek Strytan. Het is een natuurlijke kegel op de oceaanbodem van tientallen meters, gevormd door het kalkrijke en hete water dat eruit spuit. Het topje van de toren komt niet boven de vijftien meter diepte, maar is langzaam groeiende. Zo krijg je een idee hoe IJsland ooit ontstaan is: enig in zijn soort omdat je deze wonderlijke verschijning verder alleen op minstens twee kilometer diepte vindt.

Het water gedraagt zich een stug ruiger bij de vele watervallen die je over heel het eiland vindt. De gouden waterval Gullfoss is alom bekend, maar de indrukwekkendste watervallen liggen in het noordoosten van het land. In het Nationaal Park Jökulsá dondert de Dettifoss, machtigste en krachtigste van het IJsland, zó hard dat het de grond onder je voeten doet trillen. Het smeltwater volgt vanaf daar een grillige kloof, waar je basaltkolommen, bizarre rotsformaties en lava-afzettingen tegenkomt.

Reykjavik

De Hallgrímskirkja

De Hallgrímskirkja

Tijdens een reis ontkom je niet aan de groene hoofdstad van het eiland, Reykjavik. De noordelijkst gelegen hoofdstad ter wereld is een stad aan een vissershaven met huizen in alle kleuren van de regenboog. Ooit was het eiland zó afgezonderd dat bouwmaterialen moeilijk verkrijgbaar waren. De oudste huizen zijn daarom gebouwd van aangespoeld wrakhout en geschilderd in vrolijke kleuren om het sfeervol te houden tijdens de lange winterdagen. Vanaf de Hallgrímskirkja, het hoogste gebouw van het eiland, kijk je uit over de stad en haven die fel afsteken bij de bergen aan de horizon.

In de dorpse straten heerst een koffiecultuur, met koffiebars waar rustige IJslandse muziek klinkt en versgebakken taarten in de vitrines staan. Naar internationale winkelketens is het zoeken, in de straten zitten boetieks waar voornamelijk lokaal gebreide kleding hangt.

BEST WESTERN Hotel Reykjavik

Pal naast het centrum ligt het BEST WESTERN Hotel Reykjavik. De niet-roken kamers zijn ruim, comfortabel en kosten vanaf € 79 / €160 per nacht (laagseizoen/hoogseizoen). Binnen tien minuten wandelen sta je bij de Hallgrimskirkja, in dé winkelstraat Laugavegur of aan de waterkant. Water is immers ook in IJslands hoofdstad nooit ver weg.

IJsland Tours

Dé reisorganisatie in Nederland die al twintig jaar elke plek op IJsland kent, is IJsland Tours. Naast de bekende plekken rondom Reykjavik, laten ze je graag kennismaken met het veel minder bezochte deel van het eiland. Behalve zomerse groepsreizen bieden ze voornamelijk individuele reizen en autoreizen aan. Die reizen variëren van vijfdaagse uitstapjes vanuit de hoofdstad tot uitgebreide autoreizen van drie weken, waarbij je veel van het eiland ziet. Dat kan met een stadsauto, terreinauto, camper of zelfs eigen auto, die je met de veerpont meeneemt vanuit Nederland. Daarmee rij je op je dooie gemak een ronde over het eiland, door het onherbergzame binnenland of naar de afgelegen Westfjorden, het is maar net hoeveel tijd je hebt.

Naast het helpen met overtochten, vluchten en accommodaties, helpen de medewerkers van IJsland Tours ook met maatwerkreizen. Wil je het eiland en zijn water in al zijn vormen ervaren? Kijk dan op www.ijslandtours.nl.