Ads roodfruitsoepje met lavendelroomijs

Voor de editie van #Best_Mag waarin vakmanschap centraal staat, vroegen we drie chef-koks naar hun favoriete recept waarbij de streekleverancier de hoofdrol vervult. Chef-kok Ad Jansen van BEST WESTERN Hotel ´t Voorhuys in Emmeloord koos voor een roodfruitsoepje met lavendelijs, bereid met verse lavendel van Viva Lavandula: een lavendelboerderij in de Noordoostpolder.

Roodfruitsoepje met lavendelroomijs

Roodfruitsoepje met lavendelroomijs

Boodschappenlijstje voor het lavendelroomijs:

• 1 ltr volle melk
• ½ ltr room ongezoet
• 450 gr suiker
• 12 eidooiers
• 15 gr lavendel
• 1 dl lavendelsiroop

Bereiding:

Breng de melk, room, en de helft van de suiker aan de kook.
Kneus ondertussen de lavendeltopjes in een vijzel en voeg deze aan het mengsel toe en laat dit even trekken (10 minuten).
Klop met de garde de eidooiers met de resterende suiker licht en romig.
Schenk 1/3 van het roommengsel geleidelijk bij de eidooiers, onder voortdurend kloppen.
Giet het mengsel terug in de pan en verwarm het geheel onder voortdurend
roeren tot het licht bindt. Tip: als u met de bolle kant van een lepel met uw vinger een lijn kan trekken die zichtbaar blijft is het mengsel goed gebonden.
Neem de pan van het vuur en zeef het mengsel in een kom en laat het verder afkoelen in ijswater of koelkast, roer daarbij van tijd tot tijd om te voorkomen dat zich een vel vormt.
De afgekoelde massa in een ijsmachine tot ijs draaien.

Boodschappenlijstje voor de roodfruitsoep (ingrediënten voor 8 á 10 personen):

• 1 ltr rode wijn
• ½ ltr suikerwater (verhouding 1 op 1 gekookt)
• 3 stuks kruidnagel
• 4 stuks steranijs
• 2 kaneelstokken
• ½ vanillestokje
• 3 takken mint
• 3 takken dragon
• 2 citroenen
• 2 sinaasappels
• 2 dl Prosecco
• 1 eetl balsamicoazijn
• 500 gr aardbeien
• 200 gr bramen
• 200 gr frambozen
• 200 gr aalbessen
• 200 gr suiker

Bereiding:

Snijd de sinaasappels en citroenen in parten en voeg deze in een pan met de rode wijn het suikerwater en alle kruiden en breng aan de kook.
Laat dit gedurende een half uur trekken.
Zeef het geheel in een kom en laat afkoelen.
Neem alle fruitsoorten (gebruik hiervoor niet de mooiste vruchten) ontdaan van kroontjes e.d. en doe deze in een pan met de suiker en laat dit tegen het kookpunt aan komen totdat alles stuk kookt en een coulis (vruchtensaus) ontstaat.
Zeef het geheel en voeg het aan het wijnmengsel toe en laat afkoelen.
Voeg de Prosecco en balsamico toe.
Serveer de soep met vers fruit in een soepbord met lavendelroomijs.

Eet smakelijk!

Lavendel