#Nachtburgemeester Den Haag: René Bom

Gaat de officiële burgervader naar bed, dan wordt de nachtburgemeester net wakker. Hoewel meestal een inofficiële titel, slaat de nachtburgemeester een brug tussen gemeentes en hun burgers als het gaat om ‘de nacht’. #Best_Mag belde met de Haagse nachtburgemeester René Bom.


Foto: Ruud Steegers

Ambitie?

‘In Rotterdam en Den Haag is het nachtburgemeesterschap ontstaan uit een gebbetje uit de rock-‘n-roll, maar alles wat ik kan steunen qua nachtleven steun ik. Zodra mijn stem telt, ben ik er. Vroeger hoefde er maar één iemand te klagen over de geluidsoverlast van een café of discotheek en die zaak ging dicht; het Boze Buurvrouw Beleid noemden we dat. Daar hebben we succesvol actie tegen gevoerd. Heel vriendelijk trouwens. De Haagse grote bek is alom bekend, maar valt in de praktijk erg mee.’

Beste nightspot?

‘Op de Grote Markt gebeurt het. Los van de gebruikelijke festivals is dat de plek waar de meeste live optredens zijn. Het is echt een Pophotspot – die titel heeft de gemeente ook officieel toegekend. De Grote Markt en de Oude Molstraat zijn mijn persoonlijke favorieten. Waar je op Het Plein de krijtstrepen vindt – niet voor niets Het Ballenplein in de volksmond – staat op de Grote Markt een kakmadam naast een punker. Iedereen past daar bij elkaar.’

Bedtijd?

‘Vroeger wachtte ik tot het gezellig werd – en dat kon elk moment zijn. Was ik meestal rond 6, 7 uur thuis. Nu ga ik eerder naar huis met de gedachte: als het gezellig wordt, bellen ze me wel. Veel kroegen sluiten ook eerder dan vroeger omdat ze weigeren mee te gaan in het portierbeleid. Ondanks dat ik vroeger thuis ben, slaap ik minder nu ik ouder ben. Dat is wel jammer. Hoewel ik nooit chagrijnig wakker word.’

Overnachten in Den Haag?

BEST WESTERN Hotel Petit is een sfeervol hotel, gelegen in de ambassadewijk in Den Haag.