Noordwaarts met de Hurtigruten

Hurtigruten is Noors voor ‘snelle route’. Vanuit de bruisende havenstad Bergen vertrekt elke dag van het jaar een boot van deze beroemde lijndienst naar eindpunt Kirkenes, in het uiterste noorden van Noorwegen. De Hurtigruten is een unieke manier om de adembenemende arctische natuur, maar ook de rijke Noorse cultuur van dichtbij te leren kennen. Maaar voor we aan ons avontuur beginnen, brengen we eerst een bezoek aan Bergen.

Tekst: Joost Brantjes

Hurtigruten-Norske-22

Terrasje in ‘Bryggen’, het historische hart van Bergen (Foto: Norske Turist Service)

Het uitzicht over de stad is spectaculair. De Fløibanen, een treintje dat in staat is de steile hellingsgraad van 26 graden moeiteloos te nemen en die passagiers in vijf minuten een hoogteverschil van 320 meter laat overbruggen, brengt ons naar het uitzichtpunt op de bergtop Fløyen. Bergen en haar havens liggen aan onze voeten en we krijgen een goede eerste indruk van de stad. Rond Bergen liggen zeven bescheiden bergtoppen, de U-vormige haven met de lokale markt vormt het hart van de stad en nodigt uit voor een bezoek.

Italiaanse visboeren

Op de markt staan kramen met rendierhuiden, of grote bossen verse kruiden, souvenirs en vis en schaaldieren. Vooral kreeft en reuzenkrab zijn populair, ondanks dat er een pittig prijskaartje aan hangt. Opvallend is het grote aantal Italiaanse visboeren. Met de recente recessie hebben de mannen provincies als Calabria verlaten om noordelijker in Europa hun heil te zoeken en vol bravoure proberen ze vooral vrouwelijke toeristen naar hun kraam te lokken.

Markt in Bergen (Foto: Shutterstock)

Markt in Bergen
(Foto: Shutterstock)

Aan lange tafels genieten Bergenaren en toeristen zij aan zij van hun vislunch. De zon schijnt en in een stad die records breekt wat betreft de hoeveelheid regen die er jaarlijks uit de lucht valt, betekent het dat iedereen een terras opzoekt. Heb je minder geld, dan haal je een drankje uit de supermarkt en zoek je een plek aan het water. Je bent bepaald niet de enige in Bergen die deze tactiek toepast.

Werelderfgoed

Dichtbij de haven, aan de baai van Vågen, staan de houten vakwerkhuizen van Bryggen, in de Middeleeuwen het bestuurs -en handelscentrum van Bergen. Bryggen staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tussen alle huizen lopen kleine straatjes waar je nu ateliers vindt, café’s en winkels. Ook in Bryggen is er geen gebrek aan terrassen met uitzicht op de stad.

Door nauwe straatjes lopen we de berg op. De huizen zijn van hout en hebben veelal een witte kleur. Ze staan dicht op elkaar en vanaf een hoog punt zijn de rode daken goed zichtbaar. Als altijd is het water dichtbij en hoewel Bergen met een kwart miljoen inwoners de tweede stad van Noorwegen is, heb je nergens de indruk in een grote stad te zijn.

Bryggen (foto: Shutterstock)

’s Avonds lopen in het centrum grote groepen studenten rond. De dresscode zal ‘toga’ geweest zijn, want ondanks de avondkou hebben de twintigers weinig meer aan dan een creatief geknoopt laken. Ze lopen af en aan naar avondwinkels, waar ze bij Pakistani goedkope biertjes halen die ze op straat opdrinken, voor ze teruggaan naar een kroeg of club.

Zelf zoeken we ons hotel op, het oudste van Noorwegen. BEST WESTERN Hotel Hordaheimen was een initiatief van de Organisatie van Jonge Boeren en opende al in 1918 haar deuren. Het hotel in Noorse Jugendstil herbergt 88 kamers die onlangs allemaal gerenoveerd zijn. Gelegen in het centrum van Bergen, is het Hordaheimen een ideale uitvalsbasis bij een bezoek aan de ‘stad tussen de zeven bergen’. Na een laatste aquavit zoeken we ons comfortabele bed op, want de volgende dag vertrekken we noordwaarts met de Hurtigruten.

Noorderlicht

Hurtigruten-Norske-19

Genieten van het Noorderlicht op het dek van Ms Nordlys
(Foto: Norske Turist Service)

Het ms Nordlys (Noors voor Noorderlicht) uit 1994 is één van de elf schepen uit de Hurtigruten vloot. Elke dag van het jaar vertrekt een van de schepen noordwaarts vanuit Bergen en in de wintermaanden heb je een goede kans het Noorderlicht te zien. Dit natuurlijke fenomeen keert ook terug in de inrichting van de boot.

Hurtigruten-Norske-37

Foto: Norske Turist Service

Hurtigruten betekent letterlijk snelle route; in zeven dagen vaart het schip van beginpunt Bergen naar Kirkenes in het uiterste noorden van Noorwegen. Onderweg worden 34 havens aangedaan en de vloot vervoert zowel passagiers als goederen.

De cabine is niet al te groot, maar er is genoeg kastruimte, we hebben een eigen badkamertje met wc en douche en het bed is comfortabel. Wat heeft een mens meer nodig? En bovendien, waar slaap je lekkerder dan op zee, deinend op de golven met het geluid van meevliegende meeuwen? Vanaf het dek zien we Bergen wegglijden en op de ingelijste kaart aan de muur volgen we de route die ons de komende dagen langs de Noorse kust naar het noorden zal voeren.

Hurtigruten-Norske-06

Foto: Norske Turist Service

Poort naar de Arctische wereld

Hurtigruten-Norske-08

Foto: Norske Turist Service

Bij het passeren van de poolcirkel worden we met een volle soeplepel ijswater in onze nek aan boord gedoopt door zeegod Neptunus, waarna een van de eerste hoogtepunten de haven van Svolvær is op de Lofoten archipel. Hoge bergtoppen en roodgeschilderde vissershuizen trekken onze aandacht en de geïsoleerde ligging van de eilanden doet ons afvragen hoe het zal zijn om er te wonen, vooral in de winter wanneer er nauwelijks daglicht is. De vraag blijft ons bezighouden wanneer de Nordlys verder noordwaarts vaart.

Hurtigruten-Norske-02

Foto: Norske Turist Service

Tromsø – bijnaam ‘De poort naar de Arctische wereld’, is de meest noordelijke gelegen universiteitsstad ter wereld. De vele studenten in de Storgata, de belangrijkste winkelstraat van het centrum, wekken bepaald niet de indruk dat ze onder het gebrek aan daglicht in de winter leiden. Tromsø ligt 350 kilometer boven de poolcirkel en geldt als een van de beste plekken op aarde om het Noorderlicht te zien. Aan boord van de Nordlys volgen we de interessante lezingen en presentaties over het licht, voor we het magische groene licht met eigen ogen aanschouwen.

Hurtigruten-Norske-05

Tromsø (Foto: Norske Turist Service)

In het Poolmuseum, in een oud douanegebouw uit 1830, leren we meer over de expedities naar de Noordpool, over de ontberingen van de ontdekkingsreizigers en hoe ze met de barre weersomstandigheden omgingen.

Noordelijkste stad ter wereld

Verder gevaren bereiken de meest noordelijke haven van de route, Hammerfest. Een stadje dat in alles uitstraalt dat je het einde van een continent hebt bereikt. Niet alleen is Hammerfest de meest noordelijke stad van Noorwegen, ze claimen zelfs de meest noordelijke stad ter wéreld te zijn. Vanuit Honningsvåg bezoeken we de Nordkapp, de noordkaap op ruim 71 graden noorderbreedte. Waar de wind hard waait, het water van de Barentszzee tegen de rotsen beukt en waar alle bezoekers poseren bij het wereldbeeld, hét symbool van de noordkaap.

Hurtigruten-Norske-09

Foto: Norske Turist Service

Norske Turist Service

Hurtigruten’s exclusieve agent voor Nederland is Norske Turist Service. Op hun website vind je alle informatie over deze bijzondere cruise.

BEST WESTERN Hotel Hordaheimen

De pittoreske havenstad Bergen met zijn middeleeuwse stadshart Bryggen, is het zuidelijke beginpunt van de Hurtigrutten. Combineer deze beroemde boottrip met een wat langer verblijf deze bruisende studentenstad en tevens tweede stad van Noorwegen. Het in het centrum gelegen BEST WESTERN Hotel Hordaheimen is met zijn 88 recent gerenoveerde kamers een uitstekende uitvalsbasis om de stad te voet te ontdekken. Het hotel is het oudste van Noorwegen en opgetrokken in de Noorse Jugendstil-stijl.

Wanneer is het Noorderlicht precies te zien?
Download de iPhone app en het valt niet te missen!