Nu even niet

‘Jij bent kamermeisje? Dan is je kamer zeker altijd prachtig schoon!’ U moest eens weten hoe vaak ik dat te horen krijg. Jammer dat er alleen niets van klopt. Kom op zeg, ik heb in mijn vrije tijd wel wat beters te doen.

Wasted lifeHet is wat dat betreft net als met andere beroepsgroepen: het huis van een bouwvakker is nóóit af, communicatiewetenschappers kunnen vaak helemaal niet goed communiceren en psychologen… enfin, u begrijpt wat ik bedoel.

Ik moet dan altijd denken aan de jongen in de trein die languit op de bank lag, voeten op de bank tegenover hem. De conducteur controleerde zijn kaartje en vroeg vervolgens, zonder op te kijken: ‘Zeg, doe je dat thuis ook?’ Waarop de jongen hem strak aankeek, op zijn kaartjesknipper wees en zei: ‘Doe jij dat thuis ook?’ Ze keken elkaar even roerloos aan en toen liep de conducteur snel weg omdat hij niet wilde laten zien dat hij stiekem moest lachen. De jongen haalde stoïcijns zijn voeten van de bank.

Natuurlijk was het hartstikke lomp van die jongen om die conducteur een grote mond te geven, maar het heeft me wel aan het denken gezet: thuis doe je niet wat je op je werk doet. Ik gebruik deze anekdote dan ook altijd als excuus als mijn huisgenoten weer over het huishouden beginnen. Die huisgenoten hopen wel dat ik mijn professionele deskundigheid ook thuis tentoonspreid. Helaas. Als ik thuiskom, zie ik die stapel afwas heus wel staan, ik weet ook dat het de hoogste tijd is om de badkamer te boenen, maar hé, dat heb ik net de hele ochtend gedaan!

Als ik thuiskom wil ik andere dingen doen dan ik op mijn werk doe. Niks. Of nou ja, niks. Ik wil naar buiten (zeker met dit heerlijke voorjaarsweer), ik wil op een terras zitten, ik wil wandelen, ik wil desnoods lamlendig voor de televisie hangen en een film kijken.

Tegelijkertijd vind ik het ook wel weer raar; het voelt haast alsof ik twee persoonlijkheden heb: het übernette en perfectionistische kamermeisje tegenover de slons van thuis. Het vreemde is namelijk dat ik het op mijn werk écht leuk vind om alles spic en span schoon te maken. Waarom doe ik dat thuis dan niet?

Nu maar hopen dat mijn huisgenoten niet lezen dat ik me die vraag zelf ook wel eens stel.

NikkiMeer lezen van Kamermeisje Nikki?
Volg @HetKamermeisje op Twitter.
Of like Het Kamermeisje op Facebook.