OER!

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd tijdens de ontginning van de Flevolandse bodem bij het dorp Swifterbant aardewerk opgegraven. Dit bleek afkomstig van mensen die zesduizend jaar geleden het huidige Flevoland bewoonden.

Deze Swifterbantmensen leefden van jacht, visserij en het verzamelen van voedsel. Heel bijzonder is dat zij ook aan landbouw deden. De permanente tentoonstelling OER! In het museum Nieuw Land in Lelystad, vertelt je hoe deze Swifterbantmensen woonden, wat zij verbouwden, wat zij aten, waarmee ze jaagden en hoe ze omgingen met de dood. Kinderen kunnen een leuke speurtocht maken door de tentoonstelling OER!

OER!Jong

De permanente tentoonstelling OER! is uitgebreid met een nieuw onderdeel voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar: OER!Jong. Met actieve opdrachten gaan kinderen in deze tentoonstelling op pad en maken zij kennis met het leven van deze oer-Flevolanders, die wij beter kennen als de Swifterbantmensen. Ze leefden zo’n zesduizend jaar geleden op de oeverwallen en rivierduinen in de ondergrond van het huidige Flevoland. Kinderen maken in OER!Jong kennis met jagen en eten in de steentijd. Ze gebruiken gereedschappen, passen kleding uit die periode, maken kennis met het bovennatuurlijke en richten hun pijl en boog op een prooi. Ook kunnen zij een aandenken kopen uit een ‘prehistorische’ automaat.

 Zuiderzeeproject

Flevoland is de jongste provincie van Nederland, maar heeft toch een rijke historie van duizenden jaren. Vanaf de prehistorische Swifterbantcultuur tot het wereldberoemde Zuiderzeeproject. Nieuw Land is hét museum waar u de geschiedenis van Flevoland kunt beleven. Kom naar de Lelystadse kust en ontdek alles over landaanwinning in ‘Polderen!’. Tot eind oktober 2012 is de tentoonstelling Schipbreuk, de noodlottige reis van VOC schip de Batavia te bezichtigen. Vergaderen op een unieke locatie? Ook dat kan bij Nieuw Land in één van de sfeervolle vergaderzalen. Kijk voor meer informatie op de website en volg het museum op Facebook én Twitter.

Overnachten?

BEST WESTERN Hotel ’t Voorhuys in Emmeloord en BEST WESTERN Hotel Baars in Harderwijk, liggen allebei op minder dan een half uurtje autorijden van museum Nieuw Land.