Ontdek de Melkweg in Drenthe

Het eerste weekend van oktober wordt het kloppende hart van Oktober Kennismaand. Tijdens dit Weekend van de Wetenschap worden in het hele land activiteiten georganiseerd rond het thema kennis en technologie.

Melkwegpad

Zo organiseert ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, op zondag 7 oktober allerlei activiteiten op het Melkwegpad bij het Drentse dorp Hooghalen. Bezoekers kunnen gratis meedoen. Langs het schaalmodel van het zonnestelsel, dat onlangs is opgeknapt én waaraan binnenkort nog een speeltoestel wordt toegevoegd, kunnen kinderen zelf de aarde schilderen zoals je die ziet vanuit de hemel en iets lekkers winnen door de planeten op de juiste volgorde te zetten. Ook heb je op deze dag de mogelijkheid om zelf één van de schotels van de enorme Westerbork telescoop te besturen en plaats te nemen in het mobiele planetarium voor een reis door het heelal.

Telescoop met 1500 kilometer doorsnee

Op zo’n 25 kilometer van Hooghalen ligt het hart van de grootste telescoop ter wereld: LOFAR. LOFAR staat voor LOw Frequency ARray en kan, in tegenstelling tot conventionele telescopen zoals bijvoorbeeld de ASTRON-telescoop in Dwingeloo, hele lage frequenties (10-250 MHz) van hele ‘oude’ signalen detecteren. De telescoop bestaat uit ongeveer 25.000 kleine antennes die zijn geplaatst in een groot centraal gebied in Drenthe tussen Exloo en Buinen  (7.000 antennes) en op ongeveer zestig kleinere antenneveldjes die verspreid liggen over een gebied dat zich uitstrekt van Friesland, Groningen en Overijssel tot het noordwesten van Duitsland. Om nog scherpere beelden te krijgen, zijn hieraan nog een aantal ver verwijderde antennevelden toegevoegd in o.a. Engeland, Frankrijk, Duitsland en Zweden. LOFAR is dus in feite een denkbeeldige antenneschotel met een diameter van uiteindelijk wel 1500 kilometer over Europa.

In het eerste nummer van #Best_Mag legt Astron-sterrenkundige Joeri van Leeuwen uit hoe bijzonder en belangrijk de LOFAR-telescoop voor de wetenschap in het algemeen en Nederland in het bijzonder. Onderstaand filmpje legt op een heldere manier de werking van de enorme telescoop uit.


Op de website van Oktober Kennismaand vind je alle activiteiten die in het Weekend van de Wetenschap in Nederland worden georganiseerd. Op www.lofar.nl vind je alle informatie over het LOFAR-project.

Combineer een bezoek aan ASTRON of LOFAR met een verblijf in een van de Drentse Best Western hotels.