Flevoland? Spannend land!

Op safari gaan, tropische planten en dieren ontdekken, stoere vissermannen aan de haak slaan, experimenteren met waterwerken en glijden over het ijs tot je wangen rood zijn. Na een weekend in de jongste provincie van Nederland is mij één ding duidelijk: in Flevoland beleef je avonturen!

Tekst: Renée ter Berg

shutterstock_123269215

Foto: Shutterstock

Ik rijd van Noord-Brabant naar Flevoland. Zodra ik via de Stichtsebrug de Flevopolder in rijd en de windmolens me opgewekt goedemorgen zwaaien, voel ik dat ik op nieuw land ben. Vijftig jaar geleden was dit nog de bodem van het IJsselmeer. Nu zie ik uitgestrekte weilanden, een reiger die overvliegt en prachtige zwermen spreeuwen die sierlijk langsvliegen om vervolgens weer te landen in de akkers. Maar behalve dat gevoel van weidsheid ervaar ik ook een gezonde spanning. Ik ben al lang niet meer in Flevoland geweest. Wat valt er hier allemaal te ontdekken? Wat hebben de pioniers die hier zo’n vijftig jaar geleden kwamen wonen allemaal met hard werken gecreëerd? Dit weekend verblijf ik in Emmeloord bij het gezellige BEST WESTERN Hotel ’t Voorhuys. Een perfecte uitvalsbasis om op avontuur te gaan en Flevoland te leren kennen. Twan Hakvoort en zijn vriendin Renée Hellendoorn nemen het hotel binnenkort over van haar ouders Erik en Joke Hellendoorn. Twan woont nu pas twee jaar in de Noordoostpolder en weet precies wat zo bijzonder is aan dit stuk Nederland. ‘Voor ik hier kwam wonen, leek het me een stuk niemandsland. Nu ik hier woon zie ik de schoonheid van al die enthousiaste, hardwerkende mensen die hier iets nieuws gemaakt hebben. Het zijn pioniers die alles zelf hebben moeten doen, dat proef je overal in terug. Het geeft veel schoonheid aan Flevoland.’ Twan geeft me de tip om mijn ontdekkingstocht te beginnen bij het Waterloopbos en de Orchideeën Hoeve, beide niet ver van Emmeloord vandaan.

Raadselachtige bouwwerken

Het Waterloopbos bij Marknesse is een bos dat mysterieus aanvoelt wanneer je er doorheen wandelt. Weet je van niks, dan zullen de raadselachtige bouwwerken die je tengekomt je fantasie prikkelen. Muren, bruggen, sluizen, betonnen objecten: het zijn de schaalmodellen van meer dan dertig waterwerken die hier ontworpen zijn. De Zeeuwse Deltawerken, maar ook grote havens in binnen- en buitenland werden hier ontworpen en uitgetest. Tegenwoordig gebeuren dit soort tests met computersimulaties.

Voorsterbos

Mysterieuze objecten in het Waterloopbos
(Foto: Natuurmonumenten)

De wandeling door de frisse herfstlucht was fijn, maar nu is het tijd voor een tropisch avontuur. Op deze frisse dag ga ik genieten van een aanzienlijk warmer klimaat in de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Ik waan me hier in de jungle en geniet van veel meer dan de mooie orchideeën. In de tropische tuin zijn ook schildpadden en koikarpers te vinden.  Duizenden vlinders fladderen langs in de grote Vlinder Vallei en de Lorituin met meer dan tachtig van deze kleine papagaaien, maakt me helemaal vrolijk. Ik kan ze letterlijk uit mijn hand laten eten: een unieke ervaring.

Voorsterbos

Mysterieuze objecten in het Waterloopbos
(Foto: Natuurmonumenten)

Ex-eilanden

De middag breng ik door op Urk, maar niet zonder eerst Schokland, door Unesco erkend als Werelderfgoed, te bekijken. Beide plaatsen zijn voormalig Zuiderzee-eilanden die door de inpoldering van de Noordoostpolder aan de vastewal zijn komen te liggen. Al in 1859 moesten alle Schoklanders hun eiland om veiligheidsredenen verlaten omdat het eiland steeds meer opgeslokt werd door de Zuiderzee. Bij de inpoldering in 1942 is het voormalige eiland als landmark bewaard gebleven omdat het gebied hoger ligt dan de rest van het landschap. Je kunt er nu mooie wandelingen maken en meer te weten komen over de geschiedenis van Schokland in de Gesteentetuin en het museum.

Luchtfoto heel Schokland

Luchtfoto van Schokland. De contouren van het voormalige eiland zijn in zichtbaar in het landschap.

Maar Urk wacht op mij. Daar aangekomen parkeer ik vlakbij de Visafslag. Twee enorme schepen in aanbouw trekken de aandacht. Mannen met helmen op zijn hard aan het werk, grote kranen staan eromheen. Ik loop verder richting het oude dorp. Gezellige, karakteristieke huisjes geven het vissersdorp veel sfeer.

botter12

Urker visser

Bij de Urkervishal bestel ik fish & chips, gepaneerde scholfilets met friet. Het is rustig en ik vraag medewerker Gerrit hoe het is om in Urk te wonen. ‘Ik blijf voor altijd op Urk, is het eerste wat hij mij toevertrouwd. ‘Eigenlijk gaan er maar weinig mensen weg. Misschien een enkeling, een hoogvlieger, die gaat studeren.’ De vis die hij verkoopt komt uit de Noordzee. Gerrit legt uit dat de vissers zondagnacht vertrekken naar zee en daar dan de hele week zijn. Op vrijdag komen ze weer terug. Vroeger was doordeweeks het hele dorp leeg en waren alleen de vrouwen thuis. Toen wilden de dames maar wat graag trouwen met een visserman. Nu zijn het zware tijden voor de visserij. ‘Als je nu zegt dat je visser bent, dan lopen de vrouwen de andere kant op.’ Ik leg hem uit dat ik morgen de rest van Flevoland ga ontdekken en vraag of hij nog tips heeft. ‘Over de brug? Ik kom alleen af en toe in Almere om te winkelen. Maar verder zou ik het niet weten.’

Dé shopspots van Zuid-Flevoland

  • Almere centrum: Citymall en centrum: in deze stad kijk je tijdens het winkelen je ogen uit vanwege de indrukwekkende architectuur van de gebouwen om je heen. Je vermaakt je makkelijk een hele dag in deze moderne winkelstad met meer dan vierhonderd shops en er zijn genoeg leuke plekken voor een kop koffie of een smakelijke lunch.
  • Lelystad: In Lelystad heeft het stadscentrum zich met de groei van de stad verplaatst. In het nieuwe, moderne stadshart rondom de Promesse bruist het van de nieuwe initiatieven.
  • Bataviastad Wie mooie merken wil scoren moet zeker Bataviastad met haar vele outletshops niet overslaan. Hier geniet je 365 dagen per jaar van sale in meer dan 250 brandstores

Nieuwe wildernis

Ruben Smit

Natuurgebied De Oostvaardersplassen heeft de grootste populatie wilde paarden van Europa.
(Copyright: De Nieuwe Wildernis)

Na een fijne nacht en heerlijk ontbijt in BEST WESTERN Hotel ’t Voorhuys begint het tweede deel van mijn avontuur. Vandaag ga ik voor natuur en ijsvermaak. Ik begin de dag met een bezoek aan het Buitencentrum Oostvaardersplassen. Het moerasgebied dat de afgelopen tijd bekendheid verwierf door de bioscoopfilm De Nieuwe Wildernis. De Oostvaardersplassen hebben zowel aan de kant van Almere als aan de kant van Lelystad een prachtig bezoekerscentrum. In de omliggende natuurgebieden kun je geweldig fietsen en wandelen en rondom het gebied zijn verschillende observatiehutten. Misschien spot je daar met je verrekijker wel één van de big five: het konikspaard, edelhert, wild rund, de zeearend of vos. De dieren worden intensief geobserveerd en Staatsbosbeheer zorgt indien nodig voor beschutting. In het Buitencentrum kunnen bezoekers precies zien welke gebieden wel en niet toegankelijk zijn.

Op basis van de filmbeelden uit De Nieuwe Wildernis een interactieve rondleiding voor de smartphone ontwikkeld waarmee je alle prachtige filmlocaties ook zelf kunt bezoeken. De Nieuwe Wildernis- iTour is gratis te downloaden in de App-store op je smartphone of via www.denieuwewildernis.nl/itour.

 (N)ice!

Ik sluit mijn weekend actief af. Het is nog net geen tien graden en dat betekent dat ik kan gaan schaatsen! Vrieskou is niet nodig bij Flevonice. Hier schaats je ook als het niet vriest  gewoon buiten.  De drie kilometer lange kunstijsbaan is de langste kunstijsbaan van Nederland. Ik krijg een warm welkom hier en mag eerst genieten van een warme chocomel voor ik behoorlijk houterig het ijs betreed op mijn gehuurde schaatsen. Ik denk terug aan een lange schaatstocht op natuurijs met mijn vader voorop, daarna mijn jongere zusjes en ik ergens ver achteraan. Maar als ik eenmaal warm ben, merk ik dat ik er toch plezier aan beleef. Meteen een kilometerslange tocht is voor mij te hoog gegrepen. Als mijn spieren zeer beginnen te doen, kijk ik nog even naar de ijskarts die tegen elkaar strijden op de andere baan en ik lunch hier met een overheerlijke erwtensoep.

DSC_3984

Bij FlevonIce kan je ook schaatsen als het niet vriest.

Tulpenfestival

Maar niet alleen in de winter is er genoeg te doen in de Flevo- en Noordoostpolder. Ook in het voorjaar en de zomer is het er heerlijk. In de Noordoostpolder vind je de meeste tulpen van Nederland. Van 16 april tot en met 4 mei geniet je er van tachtig kilometer tulpenpracht tijdens het jaarlijkse Tulpenfestival.

Bollenroute met toeristen

Nergens in Nederland vind je meer tulpen dan in de Noordoostpolder.

BEST WESTERN Hotel ’t Voorhuys heeft een speciaal arrangement samengesteld.

Wil je meer informatie over alle avonturen die je in Flevoland kunt beleven? Ga dan naar www.ookflevoland.nl

Hotels in de omgeving

BEST WESTERN Hotel ’t Voorhuys ligt in het hart van de Noordoostpolder, een perfecte uitvalsbasis om Nederlands jongste provincie te ontdekken. Maar ook vanuit BEST WESTERN Hotel Baars in Harderwijk ben je zo in Flevoland!