Van Gogh in Brabant

In de eerste editie van #Best_Mag toerden we al door het veelzijdige en innovatieve Brabant. Nu nemen we je graag nog een keer mee naar Brabant en wel om opzoek te gaan naar de sporen die kunstschilder Vincent van Gogh hier achterliet. Deze vijf Brabantse gemeentes vertellen samen op eigentijdse wijze zijn verhaal:

Zundert: Hier wordt Vincent geboren en hij brengt er zijn kinderjaren door. Het Van GoghHuis is geen klassiek museum, maar een actieve belevingswereld vol technisch vernuft, voor zowel de kunstliefhebber als de toerist. Met een prikkelende presentatie over het leven en werk van Vincent van Gogh. Ook is er een podium voor het werk van kunstenaars die door hem zijn geïnspireerd.

Tilburg:  In Vincents Tekenlokaal komen geschiedenis en de nieuwste technieken samen. De jonge Van Gogh zat op school in dit voormalig paleis van Koning Willem II. Ervaar in een reconstructie van het klaslokaal hoe hij zijn eerste serieuze tekenlessen kreeg en ga meteen zelf aan de slag in het digitale tekenlokaal.

Etten-Leur: Na zijn besluit om kunstenaar te worden, keerde Vincent van Gogh terug naar zijn ouders in Etten. Hier vond hij zijn eerste modellen en liet hij zich inspireren door het landschap. Het Vincent van Gogh Informatiecentrum belicht in een wandpresentatie en een film de beginperiode van de kunstenaar.

Nuenen: Hier vind je maar liefst 21 gebouwen en plekken in het landschap die herinneren aan Van Gogh. In Nuenen maakte hij een kwart van zijn totale oeuvre en zijn eerste meesterwerk De Aardappeleters. Ervaar in het Vincentre hoe hij leefde en schilderde in Nuenen. Door het gebruik van de modernste audiovisuele technieken, waan je je in de tijd van Vincent.

’s-Hertogenbosch: Vanaf voorjaar 2013 kun je in het verbouwde Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch een ruime selectie werken van Vincent van Gogh zien.

www.vangoghbrabant.com

Overnachten in Brabant?

Ontdek de typisch Brabantse gastvrijheid bij de zeven Best Western hotels in de provincie.

Download ook de app Explore Vincent.