#Waterwerkers

H20 en hotellerie zijn nauw met elkaar verbonden. Zonder zuiver water kan een hotel simpelweg niet gerund worden. In deze #Best_Mag portretteren we vier Best Western-medewerkers voor wie water hun werk is. Maak kennis met Bahar, Giel, Nicole en Tiny!

Naam: Bahar Kasmer
Leeftijd: 44
Functie: Hoofd huishoudelijke dienst
Hotel: BEST WESTERN Hotel De Naaldhof in Oss (Noord-Brabant)
Sinds: 1998

Bahar Kasmer

Foto: Louis Drent

‘Ik ben best streng voor de dames van de schoonmaak. Ik ken alle trucjes, daarom controleer ik onder iedere stoel en in ieder hoekje.’ Lachend: ‘Ze noemen me dus weleens “de heks”. Gasten betalen voor een schone kamer en als ze niet tevreden zijn dan komen ze niet bij ons terug. Daarom moet alles proper zijn. Vorig jaar hebben we met ons hotel de Quality Award van Best Western gewonnen. De schoonmaak is daarvoor een belangrijk onderdeel. Gelukkig heb ik een team met hele goede dames. Zonder water kun je niet schoonmaken. De badkamer spoelen we altijd na met heet water om alle bacteriën te doden. We wassen alle handdoeken en het linnengoed zelf. We hebben wel eens een wasserij geprobeerd, maar het verschil was heel duidelijk. Ze deden alles daar met bleekmiddel. Ik heb daar regelmatig woorden over gehad met de wasserij. Bleek maakt wit, maar het maakt niet schoon. De zweetgeur van de gasten moet er helemaal uit zijn. Wij doen dat met een voorwas.’

Naam: Giel Londeman
Leeftijd: 23
Functie: Fitness instructeur
Hotel: BEST WESTERN Hotel Nobis in Asten (Noord-Brabant)
Sinds: 2010

Giel Londeman

Foto: Louis Drent

‘In ons wellnesscentrum vind je een fitness, een zwembad, een sauna en een stoomcabine. Ik begeleid onze leden en de gasten van BEST WESTERN Hotel Nobis bij het fitnessen. Ik leg ze uit hoe de apparaten werken en laat ze zien welke oefeningen kunnen doen, afhankelijk van hun doel. Zelf fitness ik hier ook een aantal dagen in de week voor ik aan het werk ga. Voor de bodybuildingwedstrijden waar ik aan meedoe, let ik goed op wat ik eet en drink. Water is belangrijk voor het zuiveren van mijn lichaam. Ik drink zo’n vier . vijf liter per dag. ’s Morgens drink ik een halve liter bij het innemen van al mijn vitamines en de rest verdeel ik over de dag. Verder verdeel ik het water over de verschillende shakes die ik voor, tijdens en na het sporten drink om al mijn voedingsstoffen op peil te houden. Je vochtbalans is belangrijk voor het sporten en zorgt ervoor dat je maximaal kunt presteren. Als je pas drinkt wanneer je dorst krijgt, is het eigenlijk al te laat. Dan ben je al voor twee procent uitgedroogd en kunnen je spieren tijdens het sporten bijvoorbeeld verkrampen.’

Naam: Nicole Vinkeles
Leeftijd: 48
Functie: Hoofd huishoudelijke dienst
Hotel: BEST WESTERN Hotel Haarhuis in Arnhem (Gelderland)
Sinds: 2004

Nicole Vinkeles

Foto: Louis Drent

‘Water is zeker belangrijk in mijn werk. Om schoon te maken en voor het wassen van de bedrijfskleding, de gordijnen en vitrages. Als ik mijn schoonmaakteam aanstuur, geef ik altijd het advies om juist wat vaker het water te verschonen waar ze mee werken. Je kunt niet poetsen met vies water. Maar we gebruiken nooit chloor, want dat is erg slecht voor het milieu. Bovendien gebruiken we de laagste dosering schoonmaakmiddel. Verder zullen we nooit voor maar één ding een wasmachine aanzetten. Een aantal jaren geleden waren er door de verbouwing van het station problemen met de waterleiding. Toen zaten we uren zonder water. We hebben onze doeken toen natgemaakt met flessen Spa blauw en het schoonmaakmiddel op de doeken gesproeid. Dat was een ellende. Natuurlijk gaf het ook problemen omdat de toiletten niet meer doorspoelde. De Chinese gasten maken het ons soms ook lastig. Sommigen mogen vanwege hun geloof niet in bad. Ze douchen dan naast het bad waardoor alles drijfnat wordt, zelfs de vloerbedekking van de kamer. Als het mogelijk is geven we ze een kamer met een douche.’

Naam: Tiny van der Wijk
Leeftijd: 64
Functie: Afwasmedewerker
Hotel: BEST WESTERN Hotel Restaurant Aduard in Aduard (Groningen)
Sinds: 1991

Tiny van der Wijk

Foto: Louis Drent

‘De jongens uit de keuken noemen me ook wel mevrouw De Jager. Ik ben snel en dan jaag ik ze wel eens op. “Schiet nou eens op!”, zeg ik dan. We hebben een gezellig ploegje en houden elkaar regelmatig voor de gek. Als ze te lang in m’n afwaskeuken zijn, dan dreig ik voor de grap met mijn sproeier. Ik spuit ze nooit echt nat, maar dan maken ze wel dat ze wegkomen. Gelukkig heb ik nooit problemen gehad met het water. Wel heb ik één dag met de hand afgewassen. Toen was er een groot feest en was de ruimte in de afwaskeuken in gebruik. Maar dat doe ik dus nooit meer hoor. In je eentje alles met de hand afwassen is niet te doen. Vlak voor kerst begaf onze oude vaatwasstraat het. Gelukkig kwamen ze toch meteen op zondag een nieuwe brengen. Deze is zuiniger met water en veel sneller dan de oude. Ik mag dan al 64 zijn en dit werk al 22 jaar doen, als ik niets mankeer blijf ik gewoon hier werken, ook na mijn 65e.’